Lóegészségről szóló témák A-Z-ig:
A lovak emésztőrendszere; A lovak látása;
Élettani alapértékek; Kólika; Lócirtom, mint üzenet;
Lóköhögés; Mérgezések; Nyári ekcéma; Nyeregtörés;
Patarepedés; Sebek a lovon; Védekezés az élősködők ellen;
Vemhesség, a csikó születése
A lovak emésztőrendszere
Felépítése:
A lovak előbele a szájüregből, a garatból, a nyelőcsőből, és a gyomorból áll. Az étel először a szájnyíláson keresztül a szájüregbe kerül, ahol találhatóak a fogak. A ménnek 40, míg a kancának 36 foga van. A garat az a szerv, ahol kereszteződik a lég-és a nyelőcső.A garatból a nyelőcső az együregű gyomorba vezet. A ló bélcsövét a közép-és utóbél alkotja, melynek hossza kb.30-40méter. A középbél az epésbélből, az éhbélből és a csípőbélből áll. Az utóbél vak, remes-és végbélre tagolódik.
Táplálkozási szokások:
A ló alapvetően legelő állat, ezért emésztőrendszere folyamatosan dolgozik. Mesterséges takarmányozásnál arra kell figyelni, hogy adagját naponta többször, kisebb adagokban kapja meg.
Az emésztés folyamata:
A táplálék nem sokáig marad a gyomorban, mert kicsi az űrtartalma. A gyomor után a vékonybélbe kerül a táplálék, itt szívódnak fel az ásványi anyagok, és a vitaminok.Ezután a vastagbélbe kerül, majd a végbélbe. Mivel a ló folyamatosan epét termel, így a zsírokat kiválóan lebontja, míg a ros- tokat kevésbé.